A.s. donderdag 10 mei is het Hemelvaartsdag en dat betekent dat velen onder ons een heerlijke vrije dag in het vooruitzicht hebben staan. Ik heb besloten om die dag lekker helemaal niets te doen. Geen wekker zetten, geen plannen maken en languit, hopelijk in de zon, liggen en relaxen. Kijk jij hier ook al helemaal naar uit of ben je juist iemand die helemaal niet stil kan zitten? Stilzitten hoeft ook zeker niet, op Hemelvaartsdag zijn er genoeg activiteiten die je kunt gaan doen. Eén van die activiteiten is dauwtrappen. Een zeer oude traditie waar nog altijd veel mensen aan mee doen. Niks uitslapen, jij springt op je vrije Hemelvaartsdag gewoon voor dag en dauw op je fiets!

Misschien ben je nog niet bekend met het fenomeen dauwtrappen maar ben je nu wel heel nieuwsgierig geworden. Voor alle sportievelingen, fanatiekelingen en vroege vogels is dit een perfecte bezigheid op de vrije ochtend. Je staat heel vroeg op, nog voordat de zon echt opkomt en op het moment dat de dauw nog op het gras te zien is. Vervolgens ga je naar buiten, de natuur in. Wanneer het idee voor dauwtrappen precies is ontstaan is onduidelijk, maar het gaat ver terug naar de Germaanse tijd waarin men natuurlijk niet op de fiets sprong, maar met hun blote voeten op het gras dauw gingen trappen. Dit is ook hoe de traditie jarenlang werd gevolgd. Volgens de verhalen zou de dauw op het gras een helende en magische werking hebben op je lichaam. Ondanks de logische gedachten dat veel mensen hier nog steeds voor willen kiezen, is het dauwtrappen op blote voeten toch grotendeels overgegaan naar fietstochten maken.   

Vooral in het Oosten van het land doen mensen nog massaal mee aan deze traditie. Je kunt ervoor kiezen om zelf in de ochtend op de fiets te stappen en een rondje te fietsen. Laat je leiden naar plekken waar je een prachtige zonsopkomst kunt bewonderen en kom langs velden en door bossen waar je anders niet zo gauw komt. Vind een plekje waar je ’s ochtends heerlijk je fiets aan de kant kunt zetten om vervolgens eindelijk die lekkere boterhammen uit je fietstassen te halen. Aan dauwtrappen zit geen tijdslimiet, dus geniet met volle teugen. Het is vroeg, maar de sfeer die zo ’s ochtends in de lucht hangt is bijzonder. Het is nog vrij stil en de natuur begint net te ontwaken uit haar slaap. Hoe groot of klein je fietstocht wordt is helemaal aan jou en dat gevoel van “niks moeten” past mooi bij zo’n heerlijke vrije dag. Vind je het lastig om zelf zomaar op de bonnefooi op je fiets te stappen zonder te weten waar je naartoe gaat? Er zijn ook heuse fietstochten die speciaal voor alle dauwtrappers zijn uitgestippeld. Als je even het internet afspeurt naar fietsroutes op Hemelvaartsdag, dan komen er meteen de meest prachtige routes naar voren.

Ga goed voorbereid op pad want je zult erachter komen dat als je eenmaal bent begonnen met dauwtrappen, je niet zo snel meer wilt stoppen! Je leert je eigen omgeving nog beter kennen en je komt langs mooie plekken waar je het bestaan nog niet eens vanaf wist. Hier krijg jij niet zo snel genoeg van! Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg en zorg ervoor dat je fietsbanden hard zijn, je fietsverlichting nog goed werkt (aangezien je nog in het donker vertrekt) en je stevige fietstassen en/of een fijne fietsmand hebt waar je al je spulletjes in kunt doen zodat je je handen vrij hebt onder het fietsen.

Wat zijn jouw plannen voor Hemelvaartsdag? Lekker relaxen, vroeg op de fiets, of misschien wel een combinatie van allebei? Laat het ons weten in een reactie hieronder.