Nederland, fietsland! Zodra het zonnetje buiten weer gaat schijnen trekken we er vooral in het weekend weer massaal op uit om lekker wat zonnestralen mee te pikken op de fiets. Tegelijkertijd kun je genieten van de prachtige landschappen dat Nederland te bieden heeft. Een aantal jaar geleden hebben we al eerder een blog geschreven over de 5 mooiste en leukste fietsroutes van Nederland. Het wordt weer tijd voor een nieuwe top 5, want inmiddels zijn er weer heel wat mooie fietsroutes bij gekomen!

1. De Veluwe

Met stipt op één komt de Veluwe. Als je op de Veluwe fietst dan val je van de ene verbazing in de andere. In positieve zin! Je komt langs én door prachtige bossen, betoverende heidevelden, zandverstuivingen, beekjes en meer. Schrik niet als je onderweg zomaar oog in oog komt te staan met een zwijn, hert, ree of kuddes schapen. Geniet van deze prachtige natuur. Een fietstocht op de Veluwe is een hele ervaring! Je kunt de fietstochten die je gaat maken natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt. Een optie is om zelf op de bonnefooi te gaan fietsen en kijken waar je uit komt, maar je kunt op het internet ook heel veel fietsroutes vinden welke van tevoren al helemaal voor je zijn uitgestippeld. Het is het perfecte gebied voor een ontspannen fietstocht of juist een intensieve fietstocht op de mountainbike. Vlakke paden, heuvels die je kunt beklimmen… de Veluwe biedt voor alle fietsers de perfecte omstandigheden.

Foto: Parkvakanties.nl

2. Maas- en Waalroute

Niet alleen Gelderland heeft indrukwekkende natuurgebieden, ook in Noord-Brabant vind je een hele hoop prachtige gebieden waar jij als fietser je hart op kunt halen. Als je de Maas- en Waalroute volgt dan fiets je langs deze twee wateren. Onderweg kun je genieten van de prachtige rivieren en tussendoor kom je door eeuwenoude kleine plaatsjes en ontzettend veel punten waar een interessante geschiedenis achter zit. Het is een route dat je eigenlijk al in Gelderland zou kunnen starten. Zeker als je een lange fietstocht wilt gaan maken. Een indrukwekkende route waarbij het zeker de moeite waard is om onderweg te stoppen bij diverse knooppunten of picknickplekken om even bewust stil te staan bij al het moois wat er om je heen te bewonderen valt.

Foto: Route.nl

3. Fietserspad

De wandelaars onder ons zijn vast bekend met het Pieterpad. Een prachtige wandelroute die begint in het Groningse Pieterburen en eindigt in het Limburgse Pietersberg. Fietsers kunnen deze route niet afleggen maar hier is wel een alternatief op bedacht: het Fietserspad. Het fietserspad is een route dat bestaat uit 31 losse fietsroutes. Zo kun je het een paar dagen achter elkaar fietsen, maar je zou het ook kunnen verspreiden over een veel langere periode. Als je het Fietserspad fietst, dan fiets je door de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. In totaal is het een route van bijna 600 kilometer. Weet jij nog niet wat je de komende vakantie gaat doen? Dan is dit zeker een aanrader!

Foto: Route.nl

4. Zeeuwse duinen

Ben jij gek op het strand en de duinen? Dan is een fietstocht door de Zeeuwse duinen echt iets voor jou! Fietsen in Zeeland zorgt voor een optimaal vakantiegevoel. Stop onder het fietsen in een van de mooie badplaatsjes en laat de zonnestralen op je inwerken. Je hoeft echt niet het vliegtuig te pakken naar een warm land om van de zoute zeelucht te kunnen genieten. We hebben het gewoon allemaal in ons eigen kleine kikkerlandje! Uiteraard heeft Zeeland ook heel veel mooie bezienswaardigheden te bieden zoals de Deltawerken en gezellige vissersdorpjes en – steden.

Foto: Pinterest

5. Amsterdam

Kijk, een top 5 is eigenlijk veel te kort om alle mooie fietsroutes in Nederland te bespreken. Maar als ik deze top dan toch moet afsluiten, dan doe ik dat natuurlijk met Amsterdam. Ons prachtige hoofdstad waar wel te zien is hoe dol wij allemaal zijn op fietsen. Met gemak fietsen we over de trambanen en door de kleine binnenwegen. Ook toeristen uit het buitenland wagen zich hier aan wat soms hele grappige beelden oplevert. Fietsen in Amsterdam is wel even andere koek dan fietsen door een natuurgebied. Pak je stadsfiets en doe eens gek! Fiets van gracht tot gracht en maak tussenstops om foto’s te maken zodat je deze fietstocht nooit meer zal vergeten. Binnenstad doorgefietst? Stop dan vooral niet en ga erop uit om de Amsterdamse buitenwijken en stadsparken te verkennen. Je voelt je een toerist in eigen land en dat is een buitengewoon leuke ervaring!

Foto: Werkaandemuur.nl

Zoals eerder gezegd kun je alle fietsroutes heel gemakkelijk online vinden. Weet jij al waar je naar toe wilt? Google het en er komen hele gedetailleerde fietsroutes en tips voor bezienswaardigheden naar boven.

Je kunt natuurlijk zonder voorbereiding op de fiets stappen, maar een beetje vooruitdenken kan geen kwaad. Check de banden van je fiets of ze nog hard genoeg zijn en zorg voor goede fietsverlichting zodat als het gaat schemeren of donker wordt, je nog steeds goed zichtbaar bent voor je medeweggebruikers. Ik, als zonliefhebber, ga er in dit blog eigenlijk vanuit dat je deze fietstochten gaat afleggen als het zonnetje buiten schijnt en de zomer voor de deur staat. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Ben jij niet van suiker en trotseer je de regen als een echte held op je fiets? Dan mag goede regenkleding ook zeker niet ontbreken. Je wilt natuurlijk nog wel met droge kleren een fijne tussenstop maken bij een café of iets dergelijks.

In Nederland is het niet verplicht, maar voor kinderen is het wel aan te raden: een fietshelm. Je kind hoeft zich helemaal niet te schamen hiervoor. We hebben namelijk hele gave fietshelmen in ons assortiment in de vorm van dino’s, schattige dieren en sommige hebben zelfs nog coole lampjes voorop de helm. Hiermee steelt jouw kind de show en jij kunt met een gerust hart erop vertrouwen dat je kind goed beschermt alleen voor of achter jou kan fietsen. Nu we toch in de categorie veiligheid zijn beland, een fietsbel mag ook niet ontbreken. Het is zelfs verplicht! Ga naar onze fietsaccessoires en kies een leuke bel uit die matcht met jouw fietstassen. Hip op de fiets!

Sta jij al te trappelen om de fiets uit de schuur te pakken en op pad te gaan? We zijn erg benieuwd naar welke fietsroute jouw keuze uit gaat! Laat het ons weten in een reactie. En onthoud ons achteraf vooral de mooie foto’s en ervaringen niet!