Mijn vader was denk ik één van de eerste mensen in Nederland met een elektrische fiets. Ik weet nog, hij was zo trots als een pauw, toen hij langskwam om zijn nieuwe fiets aan ons te tonen. Uiteraard was ik nieuwsgierig naar hoe zo’n elektrische fiets dan rijdt, dus maakte ik een proefrit op zijn fiets en was gelijk verkocht. Wat een genot! Het trapte zo licht en de fiets trok al gelijk zo snel op… heerlijk! Ik wilde graag ook zo’n fiets, maar toen ik de prijzen hoorde kon ik niets anders dan dromen over zo’n mooie e-bike en wachten totdat ik het geld bij elkaar gespaart had. Het sparen ging iets langer duren dan ik in eerste instantie wilde. Maarja, wasmachine kapot, reparaties aan de auto gehad…

Maar nu is het dan eindelijk toch zover. Ik heb genoeg gespaard. En het is tijd om me nu serieus te oriënteren. Het is namelijk niet een pakkie boter wat ik koop. Op internet had ik al even rondgekeken wat voor een E-bike ik nou precies wil hebben. Ik vond die fietsen met die bakkersmanden voorop zo leuk. Bij deze modellen zit de motor onder de bakkersmand verwerkt en valt het eigenlijk helemaal niet op, dat ik, als relatief jonge meid, op een elektrische fiets rij. Het nadeel van deze fietsen vond ik wel dat er geen bagagedrager achterop zit. En ik wil graag een bagagedrager waaraan ik een fietstas kan hangen voor de boodschappen.

De bakkersfiets ging dus van de baan. Maar er bleven nog steeds tig modellen over. En eigenlijk voor iemand die helemaal geen verstand van e-fietsen heeft geeft dat een beetje het gevoel van een speld in een hooiberg. Toen hoorde ik van het Experience center in Ede. In dit centrum vind je alle E-bikes van bekende merken zoals Gazelle, Cortina, Sparta en Batavus. Hier kun je om informatie vragen, maar nog belangrijker; hier mag je elke fiets testen!

Heb je eenmaal een e-bike gevonden die aan al je verwachtingen voldoet? Dan kun je naar de dichtstbijzijnde fietsdealer gaan en je favoriete e-fiets bestellen. Fietsaccessoires kun je er gelijk bijbestellen, maar kun je ook later online bestellen! Ikzelf ben geslaagd met een Sparta limited edition met 8 versnellingen en 5 ondersteunende standen. De accu zit in de bagagedrager verwerkt, maar die heb ik mooi weten te verbloemen met mijn dubbele fietstassen.