Vouwfietsen en fietstassen

Of wil je op vakantie gaan zonder fietsendrager, maar wil je toch een fiets meenemen? Dan is het kopen van een vouwfiets een goede optie. Voorheen was een vouwfiets vooral geschikt voor het overbruggen van korte afstanden. Door de ontwikkeling van de vouwfiets en toepassing van moderne technologie heeft de vouwfiets het gebruiksgemak en comfort van een reguliere fiets, met het gemak van een vouwfiets.

 

Soorten vouwfietsen 

Klapfiets of vouwfiets, beide zijn een benaming voor hetzelfde. Met de opkomst en ontwikkeling van elektrische fietsen, ofwel: e-bikes, wordt deze techniek ook toegepast op vouwfietsen. E-bikes heb je in diverse gradaties: van lichte trapondersteuning tot een elektrische fiets welk volledig zelfstandig op snelheid kan komen tot de snelheid van een snor- of bromfiets. De accu die toegepast wordt op een vouwfiets is geschikt als trapondersteuning, waardoor het makkelijker is een langere afstand moeiteloos te overbruggen. De accu is klein en compact verwerkt aan het frame, waardoor een vouwfiets nog steeds compact blijft. Afhankelijk van het type elektrische vouwfiets kan je gemiddeld 40 tot 60 kilometer fietsen op één accu. De afstand die je overbrugt is mede afhankelijk van jouw gewicht, weersomstandigheden en de bandenspanning.

 

Met deze fiets is een ruime stalling overboden.


Naast de elektrische varianten heb je ook de bekende reguliere vouwfiets. Een fiets met of zonder versnellingen en een fiets met of zonder terugtraprem. De keuze hierin is afhankelijk van jouw budget en de afstand die je moet overbruggen. Let erop dat je fiets verlichting heeft, reflectoren en een fietsbel - dit is wettelijk verplicht. Als je opzoek bent naar een all-round vouwfiets moet je denken aan een prijs van circa € 250 ,-. Voor minder zou je ook een fiets kunnen vinden, alleen gaat dit ten koste van de kwaliteit. Aandachtspunten bij het kopen van een vouwfiets zijn de volgende: let op de maximale belasting bij een vouwfiets, kijk voor een fiets met een gesloten kettingkast, eventuele bagage rek met fietsmand voor opbergruimte, verlichting, slot, reflectoren, spatborden en een bel. Ook kun je als je veel bagage denkt mee te nemen nog kiezen voor wat fietstassen. Neem niet te grote fietstassen. Kijk welke fietstas geschikt is voor de bagagedrager.  Qua onderhoud is de vouwfiets, nagenoeg het zelfde als het onderhoud van een reguliere fiets. Doordat de fiets opvouwbaar is zal je de scharnieren goed moeten smeren om flexibiliteit te behouden. De gemiddelde vouwfiets heeft 20 inch banden en een gewicht van circa 17 kilo. De opgevouwen afmeting ligt rond de 80 bij 40 en 55 cm. Als je kiest voor vouwfiets in een hogere prijsklasse, is het verstandig een fietsverzekering af te sluiten.